Samsun
17 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.27
  • EURO
    35.09
  • ALTIN
    2468.3
  • BIST
    10319.96
  • BTC
    65526.71$

Samsun'da Mali Müşavirlerden 'Çözüm' Çığlığı

Samsun'da Mali Müşavirlerden 'Çözüm' Çığlığı
Samsun Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Dilaver Öğütcü, Samsun'da 1063 Mali Müşavirin ve Türkiye genelinde 130 bin Mali Müşavirin işlerini daha sağlıklı bir şekilde yapabilmesi için acilen hayata geçirilmesi gereken çözümleri talep etti.

Samsun Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Dilaver Öğütcü, yaptığı açıklamada, Mali Müşavirlerin artan iş yüklerine dikkat çekerek, "Devletlerin vergi gelirlerini toplamak için bazı verilere ihtiyaçlarının olduğu açıktır. Ancak, bu veriler toplanırken, istenilecek verilerin mümkün olduğunca tek elden alınması, gereksiz bilgi toplamanın önüne geçilmesi ve veri toplama için kullanılan yöntemlerin de sağlıklı çalışması büyük önem arz etmektedir." dedi.

Öğütcü, Mali Müşavirlerin sırtındaki yükün dayanılmaz boyutlara ulaştığını belirterek, "Meslek mensupları aracılığıyla alınan beyan ve bildirimlerin sayısı her geçen gün artmakta, bu beyan ve bildirimlerin içerikleri kolaylaşacağına zorlaşmaktadır." diye ekledi.

"AĞIR İŞ YÜKÜ ALTINDA EZİLİYORUZ"
Gelişmiş ülkelerde iş verimini artırmak için haftalık çalışma günlerinin dört güne indirilmesi tartışılırken, Mali Müşavirlerin neredeyse 7/24 ofislerine hapsedildiğini vurgulayan Öğütcü, "Görünürde mükellef veya işverenlerden istenilmekle beraber, iktisadi ve sosyal hayata ilişkin ihtiyaç duyulan hemen her veri Mali Müşavirler aracılığıyla toplanılır hale gelmiştir." şeklinde konuştu.
Meslek mensuplarının ağır iş yükü altında ezildiğini ifade eden Öğütcü, "Bu kadar ağır iş yükü altında çalışmak zorunda bırakılan meslek mensupları bir işletmenin faaliyetlerini ve işlemlerini sağlıklı bir şekilde yürütmesi mümkün değildir." dedi.
Sadece Nisan ayında Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından ilan edilen vergi takviminde toplam 56 beyan ve bildirimin verileceğini hatırlatan Öğütcü, "Bu kadar kısa süreye bu kadar beyan ve bildirimin sağlıklı bir şekilde verilmesine imkân yoktur." ifadelerini kullandı.

"ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ BİLDİRDİK"
Öğütcü, Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkililerine yapılan başvuruların dikkate alınmasını isteyerek, "Mali Müşavirlerin iş yükünü hafifletecek çözüm önerilerini Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkililerine hem yazılı hem de sözlü olarak birçok kez aktardtık. Ancak, önerilerimize yıllardır sessiz kalınması sebebiyle büyüyen bu sorunların ortadan kaldırılması için beyan ve bildirimlerin sadeleştirilmesi, bilgi sistemleri alt yapılarının modernizasyonu şarttır." diye belirtti.
Öğütcü, mali müşavirlerin iş ve yaşam dengesini olumsuz etkileyen ölçüsüz bir iş yükü ve adil olmayan ücret tarifesi olduğunu vurgulayarak, "Sorunlarımıza ivedi olarak çözüm üretilmesi için haykıran 130 bin meslek mensubunun çığlıklarına duyarsız kalınmamalıdır. Artık mevcut işlerimizi yapamaz hale geldik, bıçak kemiğe dayandı!" şeklinde konuştu.
Mali Müşavirlerin taleplerinin acilen karşılanması gerektiğine vurgu yapan Öğütcü, "İnsani şartlarda yaşamak biz mali müşavirlerin de anayasal hakkıdır." ifadelerini kullandı.

DÜZENLEMELER İSTEDİ
Hazine ve Maliye Bakanlığından her ay beyan sürelerinin uzatılmasını değil, günümüzde yapay zeka teknolojisinin kullanıldığı bir çağda, elektronik uygulamalar aracılığıyla toplanan verilerin etkin bir şekilde sınıflandırılmasını ve yasal olarak veri talep eden kurumlarla paylaşılmasını talep ettiklerini belirten Öğütcü, şunları söyledi: "Aynı verilere dayalı olarak yapılan tekrarlı beyan ve bildirim yüklerinin hafifletilmesini istiyoruz. Ayrıca, vergi beyan dönem ve sürelerinin, resmi tatil günleri dikkate alınarak düzenlenmesini talep ediyoruz."

İNFİAL HALİNDEYİZ
Öğütcü, son olarak, "Şu an meslek camiasında bir infial hali mevcuttur. Meslektaşlarımız gece gündüz demeden rutin işlerinin yanında ay sonuna kadar kurumlar vergisi beyannamelerini yetiştirmek için uğraşmaktadırlar. Bayram tatili nedeniyle çalışmaların sekteye uğraması, mükelleflerden bilgi ve belgenin toplanamaması sebebiyle kurumlar vergi beyannamelerinin süresinde sağlıklı bir şekilde hazırlanabilmesi mümkün değildir." şeklinde konuştu.

Kurumlar vergisi beyannamelerinin süresinde hazırlanıp beyan edilemeyecek durumda iken bir de bundan 17 gün sonra geçici vergi döneminde enflasyon düzeltmesi işlemlerinin yapılmasının ve beyanname ekine bilançonun eklenmesinin istenmesinin mali müşavirleri adeta cinnet geçirmesine sebep olduğunu ifade eden Öğütcü, 2024 yılı geçiş dönemi olması ve ikincil mevzuatın oldukça geç yayımlanması ve aşırı yoğunluk nedeniyle 2024 ve takip eden yıllarda geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltme işlemlerinin yapılmaması için dayanakları ile birlikte Hazine ve Maliye Bakanlığı ve gelir idaresi başkanlığına müracaat ettiklerini belirtti.

SÜRELER UZATILMALI
2023 yılına ilişkin Kurumlar Vergisi Beyannamelerinin ve elektronik defter beratlarının yüklenmelerinin Nisan ayındaki resmi tatil sürelerinin uzun olması nedeniyle zamanında yapılamadığını hatırlatan Öğütcü, "Bu nedenle kurumlar vergisi beyannameleri ile e-defter beratlarının yükleme sürelerinin ve geçici vergi beyan süresinin uzatılması talebimizin yerine getirilmesi gerekir." dedi.

Öğütcü, son olarak şunları söyledi: "Bizler, devletimiz için her türlü fedakarlığı yapan, tıpkı pandemi döneminde olduğu gibi ekonominin çarklarının dönmesi için sağlığımızı tehlikeye atarak üzerimize düşen görevleri yüksek sorumluluk bilinci ile yerine getiren bir meslek grubuyuz. Devlet bizim devletimizdir. Tabii ki kriz dönemlerinde herkesin elini taşın altına koyması ve var gücü ile çalışması gereklidir. Ancak, hiçbir kamu gücünün de bir meslek grubuna bu kadar yüklenmeye, insanların psikolojilerini bozmaya hakkı yoktur."

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!